Shumë, veçanërisht në këto ditë të ftohta dimri, mbështeten në një çaj të nxehtë bimor për një pushim relaksues dhe të shijshëm.
Ky është rasti i çajit bimor me xhenxhefil dhe limon, dy ushqime që kanë një histori të gjatë si ilaç autentik. Të dyja kanë qenë prej kohësh të njohur për potencialin e tyre për të qetësuar problemet e tretjes dhe, në veçanti, për të lehtësuar të përzierat.
Sipas një rishikimi të fundit, të botuar në Organic facts, efektet e mundshme të dobishme të xhenxhefilit dhe limonit janë për shkak jo vetëm të sasive të larta të vitaminave dhe mineraleve, por edhe të vetive antioksiduese të flavonoideve të tyre.
Këto komponime mund të ndihmojnë në integrimin e mbrojtjes së trupit kundër radikalëve të lirë, duke reduktuar stresin oksidativ, një nga faktorët e rrezikut për plakjen e parakohshme dhe madje edhe kancerin.
Siç u tha, përdorimi i xhenxhefilit dhe limonit është i lidhur ngushtë me reduktimin e problemeve të tretjes. Në mënyrë të veçantë, xhenxhefili është një burim i përbërjeve bioaktive për të cilat testet in vitro kanë konfirmuar një aktivitet të fuqishëm antimikrobik.
Prandaj, të njëjtat përbërës mund të eliminojnë bakteret patogjene që shpesh sulmojnë stomakun dhe dëmtojnë funksionin e tretjes.
Xhenxhefili gjithashtu duket se është në gjendje të lehtësojë të përzierat dhe të vjellat, edhe gjatë shtatzënisë. Limoni, nga ana tjetër, duket se edhe pse është acid në natyrë, kur përzihet me ujë mund të ketë efekt alkalizues në sistemin tretës.
Limoni dhe xhenxhefili mund të ndihmojnë në përmirësimin e funksionit kognitiv. Disa kërkime tregojnë se xhenxhefili është një përmirësues efektiv njohës te gratë e moshës së mesme, pjesërisht i lidhur me një efekt modulues në ndryshimin e sistemit monoamine dhe sistemit kolinergjik në zona të ndryshme të trurit.
Një studim i botuar në British Journal of Nutrition tregoi gjithashtu se lëngu i agrumeve, duke përfshirë lëngun e limonit, përmirëson shumë rrjedhjen e gjakut në tru dhe potencialisht promovon funksionin njohës. Prandaj, një përzierje e xhenxhefilit dhe limonit mund të ketë një potencial më të madh në rritjen e funksionit të trurit.
Xhenxhefili konsiderohet nga shumë si një nxitës metabolik dhe madje mund të ndihmojë në krijimin e një ndjesie ngopjeje. Lëngu i limonit gjithashtu duket se ka një efekt të ngjashëm.
Një çaj me xhenxhefil dhe limon i pirë në mëngjes mund të ndihmojë ata që përpiqen të humbin peshë duke reduktuar dëshirën për të ngrënë mes vakteve.
Xhenxhefili ka veti anti-inflamatore dhe antioksidante që i japin një nxitje sistemit imunitar.. Limoni, nga ana tjetër, falë përmbajtjes së tij të vitaminës C , mund të nxisë funksionin e imunitetit.
Natyra anti- inflamatore e disa prej përbërësve që gjenden në xhenxhefil jo vetëm që do të reduktonte irritimin, ënjtjen dhe inflamacionin në trup, por mund të vepronte edhe si një analgjezik.
0 Comments: