Vitamina A është një vitaminë e tretshme në yndyrë që luan një rol thelbësor në ruajtjen e shikimit, rritjen e trupit, funksionin imunitar dhe shëndetin riprodhues.
Marrja e sasive të përshtatshme të vitaminës A nga dieta juaj duhet të parandalojë simptomat e mungesës, të cilat përfshijnë rënie të flokëve, probleme të lëkurës, sy të thatë dhe ndjeshmëri të shtuar ndaj infeksioneve.
Mangësia është një shkak kryesor i verbërisë në vendet në zhvillim. Lejimi i rekomanduar dietik (RDA) është 900 mcg për burrat, 700 mcg për gratë dhe 300-600 mcg për fëmijët dhe adoleshentët. RDA siguron mjaftueshëm vitaminë A për shumicën dërrmuese të njerëzve.
E thënë thjesht, një vlerë e vetme ditore (DV) prej 900 mcg përdoret si referencë në etiketat ushqimore në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada.
Vitamina A është e pranishme tek ushqimet me origjinë shtazore. Është e përthithshme dhe magazinohet lehtësisht, trupi e hidrolizon dhe e kthen në retinol.
Gjendet tek:
Mëlçia e gjedhit
Vaji i mëlçisë së merlucit
Vezë (e verdha)
Gjalpë dhe qumësht i plotë
Disa peshq si sardelja, toni, salmoni, skumbria etj.
Provitamina A apo pararendësi i vitaminës A
Disa karotenoidë të pranishme në bimë veprojnë si pararendëse të vitaminës A. Bëhet fjalë për betakarotenët që transformohen në retinol në vijim të një veprimi enzimatik që ndodh në zorrë.
Karotenidët i gjejmë sidomos tek perimet e verdha dhe portokalli. Janë të pranishme edhe në disa perime me ngjyrë jeshile të errët (ku pigmentet portokalli apo të verdha të karotenoidëve mbeten të fshehura nga jeshilja e errët e kolorofilit).
Burimet më të mëdha të karrotenit janë:
Speci i kuq, patatja e ëmbël, kungulli dhe karota
Pjepër dhe mango, dhe në sasi më të vogël te peshku
Spinaqi, brokoli, lakra dhe radhiqet
Për të favorizuar përthithjen duhet tu shtojmë perimeve dhe vajin e ullirit.
0 Comments: