Rrepa e kuqe lufton hipertensionin, aneminë dhe lehtëson mikrocirkulimin. Rrepa e kuqe vlerësohet për vetitë e saj ushqyese, por edhe nga pikëpamja e fitoterapisë.
Rrepa e kuqe, emri botanik i të cilit është Beta Vulgaris, njihet në mënyra të ndryshme si: panxhari i kuq, mjekra e kuqe, karota e kuqe sipas rajoneve italiane në të cilat është rritur.
Është një zhardhok, ngjyra e kuqe e të cilit karakterizon filmin e jashtëm, rrënjët, gjethet dhe petioles. Kjo perime ka veti të shumta si nga një profil ushqyes, ashtu edhe nga pikëpamja e fitoterapisë.
Përkundër thënieve të ndryshme popullore është gjithashtu e mundur të shtrydhni lëng nga një rrepë! Karakteristikat e rrepës së kuqe është një perime me shumë pak kalori, 100 gram rrepë të kuqe përmbajnë 19 Kcal. Kjo karakteristikë e bën atë një përbërës zgjedhor në dietat me kalori të ulët. Përbehet nga afërsisht 91% ujë, 4% karbohidrate, 2.5% fibra, një pjesë e vogël e proteinave dhe yndyrave.
Aspekti interesant ushqyes dhe fitoterapeutik është për shkak të sasisë së madhe të mineraleve dhe vitaminave që sjell ky zhardhok si i tillë: rrepa e kuqe është një burim i shëndetshëm i hekurit, kalciumit, kaliumit, fosforit dhe natriumit. Vitaminat që përmbajnë janë disa nga grupi B: B1, B2 dhe B3, dhe vitamina C. Rrënja përmban edhe saponina, flavonoide dhe anthocyanins.
Falë kësaj përbërje të pasur, rrepa e kuqe ka: vetitë pastruese dhe freskuese: furnizimi me ujë dhe kripëra minerale si kaliumi ndihmojnë në kullimin fiziologjik të lëngjeve.
Vetitë remineralizuese: furnizimi i kalciumit dhe natriumit për kockat dhe indet kontribuon në elasticitetin e skeletit natyror, por duke qenë se rrepë e kuqe është e pasur me oksalate është mirë të kushtohet vëmendje në rast gurësh në veshka ose tendencë për formim.
Vetitë tretëse: panxhari stimulon sekretimin e lëngjeve të stomakut të cilat lehtësojnë tretjen. Ata që vuajnë nga gastriti duhet t'i kushtojnë vëmendje konsumit të tij.
Përfitimet e rrepës së kuqe
Duke pasur parasysh vetitë e tij të veçanta, rrepa e kuqe është një perime që mund të përfshihet në regjimet ushqimore të synuara dhe specifike, për të ndihmuar trajtimet farmakologjike dhe fitoterapike.
Në rast të hipertensionit: ndihmon në uljen e presionit të gjakut sepse ushtron një veprim diuretik, pastrues dhe freskues.
Ajo sjell përfitime për mikrokirulimin: rrepka e kuqe është e pasur me anthocyanins që forcojnë enët e gjakut, brishtësinë e kapilarëve të kontrastit dhe luajnë një veprim aktiv kundër edemave.
Ajo sjell përfitime për aneminë: përbërësi mineral dhe hekuri në mënyrë të veçantë e bëjnë rrepën e kuqe një ushqim që të përfshihet në dietën e atyre që duket se kanë mangësi siç janë dobësimi i qelizave të kuqe të gjakut dhe niveleve të ulëta të hekurit në gjak.
Sjell përfitime për zorrën e trashë: thith acidet biliare, të cilat mund të bashkëveprojnë me bakteret e zorrëve dhe të prodhojnë qeliza kancerogjene, dhe promovon rritjen e baktereve të mira, siç është një probiotik.
Indikacione për marrjen e rrepës së kuqe
Ndryshe nga ushqimet e tjera,rrepa e kuqe lejohet për dibaetikët dhe mund të merret me siguri falë përmbajtjes së ulët të sheqerit edhe nga subjektet diabetike.
Kryen një veprim pastrues dhe kullues në mëlçi: gjatë shtatëzënësisë rrepa e kuqe mund të konsumohet pa kundërindikacione, ndihmon në kullimin e lëngjeve, eliminon toksinat, forcon gjakun, mbron venat, siguron acid folik. Lëngu i rrepës së kuqe është një pije shumë e pasur me lëndë ushqyese të dobishme për mirëqenien e trupit./cure-naturali.it/
0 Comments: